PROMOCJA

NEWSLETTER

NASZA SPOŁECZNOŚĆ

Przyłącz się do nas! Polub! Bądź zdrowy! Pij soki od zaraz!

Czy wiesz, że...?

Pijąc soki owocowe bądź warzywne wydłużasz swoje życie o kilka lat. Szansa, że przeziębisz się zimą spada aż o 70%.

Sok z cytryny to? Niewidzialny tusz?

Jedno z uniwersalnych dziecięcych marzeń to posiadanie niewidzialnego tuszu, za pomocą którego można pisać tajne wiadomości. Większość osób nie wie, że atrament  o magicznych właściwościach jest dostępny w każdym warzywniaku. Wystarczy wycisnąć sok z cytryny i... tusz jest gotowy! Potem można już pisać sekretne informacje za pomocą patyczka kosmetycznego. Gdy sok wyschnie, kartka papieru wygląda jak czysta. Kiedy chcemy przeczytać wiadomość, musimy tylko wyprasować kartkę bardzo gorącym żelazkiem. Zobaczymy wtedy brązowy tekst.

Zamień mleko na jogurt!

Zamień mleko na jogurt lub kefir!

Mleko stosowane przez osoby dorosłe nie poprawia zdrowia. Przede wszystkim źle działa na żołądek. Powszechnie sądzono, że mleko zobojętnia kwasy żołądkowe, przez co pomaga w leczeniu np. wrzodów. Niestety zobojętnienie trwa tylko przez chwilę. Nieco później następuje wyrzut kwasów ze zdwojoną siłą. Nie ma znaczenia, czy mleko jest tłuste czy chude. Ponadto, stwierdzono, że 74% populacji ludzkiej ma nietolerancję na laktozę. Pijąc mleko krowie przez matkę karmiącą, narażamy dziecko na kolki. Ratunkiem są jogurty i kefiry. Występują w nim dobre bakterie, które już zdążyły niejako przetrawić mleko. Ponadto, jogurt można wyprodukować samemu. Wówczas będziesz mieć pewność, że jest produktem naturalnym, bez dodatku cukru i substancji konserwujących. W tym celu należy zaopatrzyć się w mleko i jedną, pierwszą niezbędną do rozpoczęcia procesu łyżkę jogurtu naturalnego. Ważne, aby pierwsza łyżka jogurtu zawierała bakterie: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus lacidophilus i Bifidobacterium lactis. Te właśnie bakterie tworzą jogurt. Jeśli mleko mamy prosto od krowy, należy je najpierw zagotować, a następnie schłodzić do 40 stopni C. Jeśli pochodzi ze sklepu, należy je podgrzać do tej temperatury. W takich ciepłych warunkach, po dodaniu łyżki jogurtu na 1l mleka całość zamieni się w jogurt po około 3 godzinach. Temperaturę 40 stopni możemy utrzymywać np. w lekko nagrzanym piekarniku lub ustawiając naczynie z mlekiem koło pieca czy kominka. Gotowy jogurt wstawiamy do lodówki, a do następnej produkcji, używamy już własnego zaczynu! Smacznego!

B Karoten, Luteina i inne Karotenoidy

Beta Karoten należy do grupy karotenoidów, silnych przeciwutleniaczy, pomagających zwalczyć wolne rodniki. Karotenoidami są: beta karoten, alfa karoten, kryptoksantyna, zeaksantyna, luteina i likopen. Najbardziej aktywnym z nich, jest B Karoten. Jest prekursorem witaminy A. Oznacza to, że w organizmie ludzkim β-karoten przekształcany jest w witaminę A.

Beta Karoten między innymi hamuje utlenianie cholesterolu, chroni grasicę (gruczoł pełniący główną rolę w układzie immunologicznym). Luteina natomiast jest silnym antyoksydantem w tkankach oczu, chroni je przed zwyrodnieniami plamki. Najskuteczniejszym sposobem na dostarczenie do organizmu karotenoidów jest prawidłowe odżywianie nie zaś, suplementacja chemiczna. Głównymi dostawcami tych związków są: marchew, papryka czerwona, arbuz, pomidory, a także pokrzywy i owoce goji.

Czym są pektyny?

Pektyny to mieszanina węglowodanów, znajdująca się w ściankach komórkowych roślin.

Pektyny są składową błonnika, który mimo, że nie jest substancją odżywczą, w diecie człowieka, stanowi niezbędne ciało balastowe. Enzymy obecne w jelicie grubym częściowo rozkładają te ciała. Reszta po związaniu z wodą jest wydalana. A zatem, pektyny mają szczególny wpływ na metabolizm i zdrowie przewodu pokarmowego. Wspomagają dietę wysokoresztkową, zwaną inaczej antyzaparciową.

 

Najpowszechniej znane zastosowanie pektyn to wykorzystanie ich w produkcji dżemów. Pektyny z cukrem, podczas ogrzewania, tworzą strukturę usieciowaną, dlatego dżemy gęstnieją podczas gotowania, a nie w temperaturze pokojowej.

Są one wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający i stanowią ostatnio coraz bardziej popularny, naturalny środek konserwujący.

Pektyny znajdziesz między innymi w sokach z : żurawiny, aloesu, malin i aronii. Pij na zdrowie! 

Koalicja przeciw Wolnym Rodnikom

Wolne rodniki atakują nasz organizm. Najlepiej rozpoznane są wolne rodniki tlenowe. Te niecne cząstki próbują podłączyć się do zdrowych struktur komórek i korzystać z ich zasobów. I tak mogą one atakować DNA komórki, przyczyniając się do jej mutacji nowotworowej. Powodują też jełczenie komórek, pożywiając się tłuszczem ścian komórkowych. W konsekwencji, spustoszenia jakie sieją mogą objawić się chorobach tętniczych, nowotworach, zaćmie, nadciśnieniu, uszkodzeniu tkanek nerwowych, nasileniu stanów zapalnych itd..

Wolne rodniki tlenowe powstają nie tylko samoistnie w procesie przemiany materii człowieka ale również wspierane są przez zanieczyszczenie powietrza oraz toksyny, które na własne życzenie wprowadzamy do organizmu, np. papierosy. Jedyną możliwą ochroną jest dostarczenie do organizmu przeciwutleniaczy, np.: kwercetynę, luteinę i glutation, witaminę C i E, beta karoten, selen. Wszystkie możemy odnaleźć w owocach i warzywach.

W skutecznej walce z wolnymi rodnikami polecamy soki z owoców granatowca, z karczocha, goji, acai lub maqui!

Czym jest dieta detox?

Istnieje kilka różnych typów diety Detox. Ogólnie, dieta ta ma na celu:


• minimalizację ilości chemikaliów wchłoniętych przez twój organizm. W tym podejściu należy spożywać wyłącznie lub w większości produkty organiczne (bio/eko) tak, aby przynajmniej przez określony czas, zatrute chemikaliami komórki, pozbyły się toksyn i zdążyły się zregenerować.

• wzmożenie przyjmowania pokarmów, które dostarczają witaminy, składniki odżywcze i antyoksydanty, które organizm potrzebuje do detoksykacji.


• spożywanie takiej żywności, które przyciągają i wiążą toksyny i nadmiar wody, tym samym przyczyniając się do ich eliminacji. Produkty te zwiększają częstotliwość wypróżnień i oddawania moczu.

Wiele toksyn to skutek uboczny codziennej aktywności komórek. Ich nadmiar jest przyczyną chorób, złego samopoczucia i otyłości. Należą do nich między innymi amoniak, kwas mlekowy i homocysteina. Jednak wiele szkodliwych substancji chemicznych zawierają produkty spożywcze, które „wkładamy” do naszego ciała na własne życzenie. Czy wiesz, że toksyny z popularnych chipsów wydalane są przez organizm przez trzy miesiące od momentu ich spożycia? Przygotowując się do diety detox należy ustalić plan działania z lekarzem lub dietetykiem. Z naszej strony możemy wspomóc Państwa sokami np. z aloesu, buraka, jagód maqui, pokrzywy lub czarnego bzu.

Słyszałeś już o kwasie elagowym?

Kwas elagowy (kwas ellagowy) – jest to organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli. Dziś już wiadomo, że jest on bardzo potężnym przeciwutleniaczem, zwanym Eliksirem Młodości. Odkryto go w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia, jednak bardziej szczegółowo zbadano jego zalety w latach dziewięćdziesiątych. Dowiedziono, że wspiera on układ odpornościowy organizmu. Jest antyoksydantem, chroniącym przed nowotworami, dezaktywując związki rakotwórcze. Występuje w żółci oraz w kilku roślinach, np. malinach, truskawkach, winogronach, kłączu pięciornika oraz owocach granatu. Polecamy zatem nasz sok z malin i granatu.

Kokos - czy wiesz że?

Woda, znajdująca się w kokosie, tzw. jądro kokosa, zanim dotrze do jego wnętrza jest wielokrotnie filtrowana – zatem jest sterylnie czysta.
Płyn z orzechów ma skład niemalże taki sam jak osocze krwi ludzkiej,
W czasie II wojny światowej płyn ten był stosowany do transfuzji krwi, kiedy zabrakło jej na froncie,
Wodę kokosową stosuje się jako naturalną kroplówkę, nawadniającą organizm, bowiem szybko wiąże się z ludzką krwią i jest łatwo przyswajalna. Musi być jednak dawkowana wprost z kokosa, bo tylko wtedy zachowuje sterylność,
Płyn z kokosa polecany jest przy biegunkach, wymiotach i problemach żołądkowych,
Woda kokosowa zawiera więcej elektrolitów niż napoje izotoniczne oraz więcej potsu niż banany,

Tofu - mało znane fakty

 Tofu ma prawie tyle nazw, w ilu odmianach występuje - w Chinach tofu zwą DOFU, w Japonii - TOFU, w Wietnamie - DAUHU, a w Korei – TUBU.
 
 William Shurtleff i Akiko Aoyagi w swojej książce pt." The book of tofu" (Księga tofu) komentują zalety tofu następująco: "Chińczycy powiadają, że mędrcy, jogini i mnisi, którzy żywią się mgłą niebios i świeżą poranną rosą, jako trzecią możliwość dopuszczają tofu.
 
 W Kalifornii, w Los Angeles, co roku odbywa się Festiwal Tofu (TofuFest)
 
 Tofu często gości jako bohater napisów na koszulkach, np:
"Prawdziwy mężczyzna je tofu."

Soja a rak...

W wielu miejscach w sieci znajdziemy informację, że spożywanie soi sprzyja w walce z rakiem. Pytanie brzmi ile w tym prawdy?

Prawdy w tym dużo gdyż, już w latach 70 pojawiały się pierwsze fakty na temat soi i jej udziale w walce z rakiem.

Istnieją potwierdzone badania w których do ich udziału zakwalifikowało się 38 meżczyzn z zaawansowanym rakiem prostaty.

Miesiąc przed operacją każdy z nich przyjmował tabletki z genisteiną (jest to substancja występująca w soi). W czasie operacji polegającej na wycięciu guza z zainfekowanymi komórkami, pobrano fragmenty do badań. Okazało się iż genisteina zachamowała ekspersję genów sprzyjających inwazji na zdrowe komórki. 

Oczywiście soja nie jest lekiem na raka, lecz spożywanie jej regularnie może być przyczyną do uchronienia się przed tym nowotworem.

Sok? Nektar? Napój?

Zanim kupisz swój ulubiony sok, nektar lub napój zastanów się, czy wiesz co kupujesz? Sok jest produktem w 100% pochodzącym z owoców lub warzyw. Zawiera sok wyciśnięty bezpośrednio z owoców lub otrzymany z zagęszczonego soku owocowego (poprzez odtworzenie proporcji wody, która wcześniej została odparowana). Z niektórych owoców i warzyw produkuje się również soki przecierowe np. sok pomidorowy.
 
Nektar zawiera od 25% do 99% wsadu owocowego. Nektar, oprócz soku owocowego, zawiera także dodatek wody i cukru oraz czasem kwasu cytrynowego. Soki i nektary nigdy nie zawierają sztucznych barwników ani aromatów. Niedozwolone jest również dodawanie substancji konserwujących. Napój owocowy i warzywny zawiera od 20% do 99% wsadu owocowego lub warzywnego, większą niż sok ilość wody, cukru oraz innych dodatków, takich jak kwas cytrynowy, barwniki i aromaty. Dla porównania jeżeli założymy, że w 1 litrze soku pomarańczowego znajduje się sok z 10 pomarańczy, w tej samej ilości nektaru z pomarańczy jest 5 owoców, a już w napoju zaledwie 2 pomarańcze. Warto być świadomym tych różnic i wybierać zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze soki i nektary. Kupując sok czy nektar warto spojrzeć na etykietę. Producent umieszcza na etykiecie dokładny skład soku, nektaru czy napoju. Jeśli np. produkt wzbogacono witaminą C lub dodano cukier, to taka informacja bezwzględnie musi się znaleźć na etykiecie lub opakowaniu. W przypadku soków dwuskładnikowych należy podać procentową zawartość każdego z nich. Warto wspomnieć, że na butelce czy kartonie nie znajdziesz napisu „Sok z czarnych porzeczek”. Z owoców takich jak czarna porzeczka czy aronia nie można przygotować soku, bo byłby zbyt kwaśny do bezpośredniego wypicia. Dlatego na półce sklepowej mogą znaleźć się tylko nektary przygotowane z soku z tych owoców. W przypadku nektarów ilość wsadu owocowego jest ściśle określona i jest zależna od typu owoców np. czarne porzeczki – min. 25%, jabłka, pomarańcze – min. 50%.

Witamina C - nieznane i odkryte...

Niewiele osób wie, że witamina C pomaga w utracie wagi. Jej zażywanie pomaga spalić tłuszcz i pozbyć się zbędnych kalorii. Co ważne, sami musimy postarać się o uzupełnienie naszej diety witaminą C, ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie sam jej produkować. Szczególnie narażeni na niedobór witaminy C są palacze.
 
Spalanie tłuszczu jest większe, jeśli dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość witaminy C. Nie bez przypadku dietetycy namawiają nas na spożywanie owoców i warzyw, które dają nam dużą dawkę tej witaminy. Inną ważną rzeczą jest karnityna, która jest niezbędna do procesu zamiany tłuszczu w energię. Jednak, aby tak się stało organizm musi dostać właśnie witaminę C, która pobudza karnitynę. 
 
Dodatkowo witamina C przyśpiesza gojenie się ran, zachowuje zdrowe dziąsła, leczy astmę, a nawet wspomaga leczenie zaćmy. Chroni też przed niektórymi postaciami nowotworów i chorobą wieńcową. Chroni też przed osteoporozą. Badacze z Mount Sinai School of Medicine (USA) przeprowadzili eksperyment, który wykazał, że witamina C może zapobiegać osteoporozie u myszy. Dzieje się tak za sprawą wpływu witaminy C na aktywność osteoblastów (komórek kościotwórczych), przyczynianie się do dojrzewania niedojrzałych komórek kostnych i zapewnianie odpowiedniej mineralizacji. W przypadku ludzi witamina C działa identycznie.
 
Większość naszych soków to źródło witaminy C. Zawierają ją między innymi sok z granatu, żurawiny, malin, aronii, jagód goi.