Figi suszone (ekologiczne)

Słońcem skąpane!
  • Pochodzenie: Turcja
  • Baza wiedzy: Figi czyli owoce figowca pospolitego (Ficus carica L.), zwane też figą karyjską, drzewem figowym lub figowcem owocowym jest to gatunek drzewa lub krzewu należący do rodziny morwowatych. Najlepsze plantacje fig można spotkać w Turcji, kraju zwanym (królestwem Fig). Również w tym kraju owoce figowca mają swoje początki. Potrzebujące zaledwie tylko słońca do życia figowce były naturalnym źródłem pożywienia w czasach starożytnych. Dziś najczęściej suszone zaliczane są do jednych z najcenniejszych owoców należących do grupy bakalie.

Właściwości wspomagające zdrowie

Pomóż sobie i najbliższym

Baza wiedzy: Jest wiele publikacji, które powinny przekonać do tego, iż warto uzupełniać codzienną dietę o suszone figi. Charakteryzują się one najwyższą, wśród suszonych owoców, zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu mogą poprawiać perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom. Odgrywa to ważną rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego.
Suszone figi mogą także przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Tę ostatnią właściwość potwierdziły badania prowadzone na uniwersytecie Rutgera w New Jersey, które pozwoliły na ustalenie, że figi zawierają fitosterole. Dzięki tym związkom figi posiadają one zdolność obniżania syntezy cholesterolu w organizmie, dzięki czemu wpływają na spadek jego ogólnego poziomu we krwi.
Figi są pomocne przy niestrawnościach. Pomagają w prawidłowym trawieniu białek i łagodzą tym samym niekorzystne objawy żołądkowo-jelitowe.

  • NA CHOLESTEROL
  • NA NIESTRAWNOŚĆ
  • NA ZAPARCIA
ZACZNIJ WSPOMAGANIE I KUP NASZ PRODUKT! PRZEJDŹ DO SKLEPU

Warto wiedzieć

Co zyskujesz spożywając nasze figi
  • ŻEGNAJ NIESTRAWNOŚĆ

PROMOCJA

NEWSLETTER

NASZA SPOŁECZNOŚĆ

Przyłącz się do nas! Polub! Bądź zdrowy! Pij soki od zaraz!

Czy wiesz, że...?

Pijąc soki owocowe bądź warzywne wydłużasz swoje życie o kilka lat. Szansa, że przeziębisz się zimą spada aż o 70%.