Kasza kuskus (ekologiczna)

Polskie smaki!
  • Pochodzenie: Kraje Arabskie
  • Baza wiedzy: Historia kuskusu sięga 3 tysięcy lat p.n.e. Słowo kuskus pochodzi od słowa z języka arabskiego kaskasa i oznacza rozbijać, tłuc. Jest to również nazwa potrawy pochodzącej z północno-zachodniej Afryki. W krajach muzułmańskich jest symbolem bogactwa i szczęścia, można go znaleźć na stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych. Kuskus jest produktem otrzymywanym z pszenicy twardej durum. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm. Tradycyjnie otrzymywało się go po mieleniu pszenicy w kamiennych żarnach (stanowił wówczas materiał odpadowy tego zboża).

Właściwości wspomagające zdrowie

Pomóż sobie i najbliższym

Baza wiedzy: Kuskus wyróżnia się dużą zawartością białka, jest go więcej niż w innych rodzajach kaszy. Poza tym produkt ten ma bardzo mało tłuszczu (tylko 2 g w 100 g kaszy) oraz nie zawiera cholesterolu.
W kaszy kuskus znajdziemy żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik. Przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. papryka, cytrusy).
Kuskus jest lekkostrawny, dlatego nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego. Mogą go jeść kobiety w ciąży oraz osoby starsze, ponieważ nie podrażnia żołądka.

  • DLA ŻOŁĄDKA
  • DLA KOBIET W CIĄŻY
  • NA CHOLESTEROL
  • DLA CZERWONYCH KRWINEK
ZACZNIJ WSPOMAGANIE I KUP NASZ PRODUKT! PRZEJDŹ DO SKLEPU

Warto wiedzieć

Co zyskujesz spożywając naszą kaszę
  • LEKKOŚĆ W ŻOŁĄDKU

PROMOCJA

NEWSLETTER

NASZA SPOŁECZNOŚĆ

Przyłącz się do nas! Polub! Bądź zdrowy! Pij soki od zaraz!

Czy wiesz, że...?

Pijąc soki owocowe bądź warzywne wydłużasz swoje życie o kilka lat. Szansa, że przeziębisz się zimą spada aż o 70%.