Płatki owsiane górskie (ekologiczne)

Polskie smaki!
  • Pochodzenie: Europa
  • Baza wiedzy: W ostatnich latach płatki owsiane wróciły na nasze stoły ze względu na ich wartość odżywczą, którą trudno przecenić. Istnieją dowody, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie w epoce brązu, czyli około 1800 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności w Europie, a dla zawodu górników był to idealny posiłek energetyzujący organizm oraz podtrzymujący wytrzymałość do ciężkiej pracy. Dodatkowo pokarm wytwarzany z płatków był tzw. pokarmem żołnierskim. Jego niskie koszty wytworzenia w połączeniu z wysokimi wartościami odżywczymi, idealnie się nadawały na strawę dla wojsk pod czas wojen rzymskich i greckich.

    Obecnie produkowane są trzy klasy płatków:

    płatki zwykłe, poddane najmniejszej obróbce hydrotermicznej, do przygotowania posiłku konieczne jest ich gotowanie;
    płatki owsiane górskie, o większym stopniu przetworzenia, w celu przygotowania do spożycia wystarczy je zagotować;
    płatki owsiane błyskawiczne, gotowe do spożycia na zimno, odznaczają się niższą wilgotnością (poniżej 10%).

Właściwości wspomagające zdrowie

Pomóż sobie i najbliższym

Baza wiedzy: Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także zawiera najlepsze aminokwasy. Porcja płatków owsianych zapewnia komórkom mózgowym jak i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć, koncentrację oraz szybsze wchłanianie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój.
Owies stoi na piedestale wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej części rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych.
W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy.


  • NA PAMIĘĆ
  • NA KONCENTRACJĘ
  • DLA ŻOŁĄDKA
  • NA DEPRESJĘ
  • NA CHOLESTEROL
ZACZNIJ WSPOMAGANIE I KUP NASZ PRODUKT! PRZEJDŹ DO SKLEPU

Warto wiedzieć

Co zyskujesz spożywając nasze płatki
  • NIEZAWODNA PAMIĘĆ

PROMOCJA

NEWSLETTER

NASZA SPOŁECZNOŚĆ

Przyłącz się do nas! Polub! Bądź zdrowy! Pij soki od zaraz!

Czy wiesz, że...?

Pijąc soki owocowe bądź warzywne wydłużasz swoje życie o kilka lat. Szansa, że przeziębisz się zimą spada aż o 70%.