Sok z młodego jęczmienia (ekologiczny)

Siła w zbożu!
  • Pochodzenie: Bliski Wschód
  • Baza wiedzy: Jęczmień (Hordeum), to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie znany był już w okresie neolitu. Stał się podstawą wyżywienia starożytnych Egipcjan, którzy z jego ziaren piekli placki będące odpowiednikiem dzisiejszego chleba, a także wyrabiali z niego piwo.

    Cenili go także Grecy i nie tylko w kuchni. Jęczmień był u nich zbożem obrzędowym w czasie misteriów eleuzyjskich, przygotowywali z jego ziaren zainfekowanych sporyszem napój o nazwie kykeon, który u uczestników obrzędów wywoływał niezwykłe wizje. Uchodził za pokarm dający moc i wigor, dlatego potrawy z niego podawano w dużych ilościach rzymskim gladiatorom. Ich właściciele wierzyli, że nakarmieni jęczmieniem wojownicy wygrają swoje walki, a przynajmniej nie poddadzą się łatwo. Zwano ich nawet często bordearii, czyli zjadaczami jęczmienia. Za szczególnie dodający energii zaś uchodził wyschnięty na proszek sok młodych jęczmiennych trawek.

Właściwości wspomagające zdrowie

Pomóż sobie i najbliższym

Baza wiedzy: Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.
Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.


  • NA ZAPARCIA
  • NA ANEMIĘ
  • DLA CUKRZYKÓW
  • DLA ODMŁODZENIA SKÓRY
ZACZNIJ WSPOMAGANIE I KUP NASZ PRODUKT! PRZEJDŹ DO SKLEPU

Warto wiedzieć

Co się wiąże z piciem soku?
  • SZEROKIE SPEKTRUM WŁAŚCIWOŚCI

PROMOCJA

NEWSLETTER

NASZA SPOŁECZNOŚĆ

Przyłącz się do nas! Polub! Bądź zdrowy! Pij soki od zaraz!

Czy wiesz, że...?

Pijąc soki owocowe bądź warzywne wydłużasz swoje życie o kilka lat. Szansa, że przeziębisz się zimą spada aż o 70%.