Tofu pomidorowe

Miękkie i delikatne!
  • Pochodzenie: Azja
  • Baza wiedzy: Tofu to biały ser produkowany z mleka sojowego, do którego, w trakcie produkcji dodaje się substancję o właściwościach żelatyny, pochodzącą z wodorostów albo siarczanu wapnia, który ma również właściwości żelujące a do tego wzbogaca ser w wapń.
    Historia tofu sięga dwóch tysięcy lat. Wynaleziono je w krajach azjatyckich. Tofu stało się popularne w krajach Azji Wschodniej w następstwie rozpowszechniania buddyzmu w VI-VIII wieku. Buddyści zastępowali wtedy mięso tofu.
    Dziś tofu jest jednym z głównych składników kuchni orientalnych, a w diecie wegetariańskiej jest ważnym źródłem białka.
    Najstarszym świadectwem tego produktu jest kamienny mural odkryty w grobowcu dynastii Han datowany na lata 25-220 naszej ery. Przedstawia on dokładny proces produkcji tofu. Legenda głosi, że pewien mężczyzna widząc, że jego sędziwi rodzice maja duży problem z przeżuciem nasion soi, postanowił je zmielić. Po dodaniu kilku innych składników papka zamieniła się w dziwny twór o konsystencji sera

Właściwości wspomagające zdrowie

Pomóż sobie i najbliższym

Baza wiedzy: Tofu jest bogatym źródłem: pełnowartościowego białka niezwierzęcego, fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza oraz witamin E i B. Wartość kaloryczna tofu w 100 gramach to około 80-100 kcal. Oprócz naturalnego, istnieją również smakowe odmiany tofu z różnymi dodatkami np. czosnkowe, z lubczykiem, paprykowe, pomidorowe, ziołowe. Tofu polecane jest dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, z zagrożeniem choroby wieńcowej, ludziom starszym, dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, diabetykom oraz cierpiącym na anemię. Produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Posiada wiele cennych składników odżywczych takich jak:
Lecytyna, która obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed chorobami serca i naczyń krwionośnych, wspomaga funkcjonowanie systemu nerwowego oraz funkcjonowanie procesów pamięciowych.
Nienasycony kwas tłuszczowy linolowy, który poprawia przemianę materii, przyspiesza wzrost masy mięśniowej, chroni organizm przed wystąpieniem nowotworów.
Wapń w dwukrotnie większej zawartości niż w mleku krowim, zapobiega osteoporozie.
Żelazo, którego zawartość jest większa niż w szpinaku, wskazane przy walce z anemią.

  • REDUKUJE LDL
  • CHRONI SERCE
  • WSPOMAGA PAMIĘĆ
  • CHRONI PRZED NOWOTWORAMI
  • ŁAGODZI OBJAWY ANEMII
ZACZNIJ WSPOMAGANIE I KUP NASZ PRODUKT! PRZEJDŹ DO SKLEPU

Warto wiedzieć

Co zyskujesz spożywając nasze tofu
  • SAMO ZDROWIE!

PROMOCJA

NEWSLETTER

NASZA SPOŁECZNOŚĆ

Przyłącz się do nas! Polub! Bądź zdrowy! Pij soki od zaraz!

Czy wiesz, że...?

Pijąc soki owocowe bądź warzywne wydłużasz swoje życie o kilka lat. Szansa, że przeziębisz się zimą spada aż o 70%.